Schorestraat

Beschrijving

Kronkelende landelijke weg vanuit de dorpskern in zuidelijke richting vertrekkend om daarna weer in noordwestelijke richting naar Schore (Middelkerke) af te draaien. Als tracé reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Voor de Tweede Wereldoorlog heette deze weg de "Kaai" of "Kaei" refererend naar de voormalige kaai langs de Vijvermolenbeek (ter hoogte van de kruising met de Witte Baliestraat / Speiestraat), waarlangs voortijds goederen van en naar Nieuwpoort werden verscheept via achtereenvolgens het Lekevaartje, het Vladslovaartje en de Kreek van Nieuwendamme. De naam "Kaai" wordt voor het eerst vermeld in 1640. In de dorpskern, burgerhuizen van anderhalve of twee bouwlagen, vaak met aansluitende nutsgebouwen, onder meer nummer 1: voormalige herberg (zie puilijst) van de jaren 1920 met rechthoekige muuropeningen in tudorboognissen en nummer 6: burgerhuis van anderhalve bouwlaag met rechts winkelpui onder granitolatei en links aansluitend lager nutsgebouw met poorttravee. Eenmaal buiten de dorpskern, voornamelijk verspreide hoevebouw.

• VANDENBUSSCHE L., Lekeleetpad, wandel- en ruiterpad, Diksmuide 1978, p. 4.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn