Alveringemstraat (Nieuwkapelle)

Beschrijving

Gedeelte van de weg tussen de dorpskern van Oudekapelle (kruispunt Oudekapellestraat en Nieuwkapellestraat) en Alveringem. Enkel het gedeelte ten zuiden van de weg ligt op grondgebied Nieuwkapelle, ten noorden op grondgebied Lampernisse en Oudekapelle. De weg werd circa 1867 aangelegd, en loopt over Alveringems grondgebied verder tot de steenweg Veurne-Ieper.

Een zuidelijke doodlopende aftakking op de Alveringemstraat stond vroeger bekend als Noordhoek, alwaar historische hoeve zogenaamd "Rood Huis" (zie Alveringemstraat nummer 15). Ze vormt samen met de bewaarde 18de-eeuwse hoeves te Reninge (Lo-Reninge) één van de oudst bewaarde hoeves in de frontstreek. Het boerenhuis, de ingangspoort (jaarsteen "1604") en de schuur zijn beschermd als monument bij M.B. van 23.02.1983, het geheel is opgenomen in een dorpsgezicht.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn