Groignestraat

Beschrijving

Samen met de Hazewindstraat straat met gebogen tracé vanaf de Lostraat/ Nieuwkapellestraat tot aan de Alveringemstraat. Tracé alsdusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Vormde de oude verbindingsweg tussen Lo en Reninge (Lo-Reninge) en de dorpskernen van Nieuw- en Oudekapelle, voor de aanleg van de rijksweg Brugge-Torhout-Diksmuide in 1849. De straat wordt getypeerd door de gemeenteschool uit de wederopbouwperiode (zie infra, nummer 6) en voorts verspreide hoevebouw, onder meer de heel beeldbepalende hoeve zogenaamd "Slaghek" met boerenhuis van twee bouwlagen (zie infra, nummer 3).

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn