Ensemble van drie eclectische burgerhuizen "In de Sterre, de Sonne en de Mane". Het vrijstaand geheel van drie "lusthuizen" werd gebouwd naar een bouwaanvraag van 1894, opgemaakt door architect Jos Bascourt in opdracht van de Naamlooze Bouwmaatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen.
Deze maatschappij was in 1886 opgericht om Zurenborg te ontwikkelen tot woonwijk voor de hogere middenklasse. De maatschappij bouwde voor eigen rekening tal van modelwoningen en –ensembles, in samenwerking met verschillende bouwmeesters, om op die manier de bouw van woningen door privé-investeerders te stimuleren. Ook was het duidelijk de bedoeling om aan te sturen op de keuze voor rijk uitgewerkte, eclectische ontwerpen. De maatschappij heeft opvallend veel investeringen gedaan in de Cogels-Osylei, in de meest uiteenlopende stijlen. Ze hadden duidelijk de bedoeling deze lei uit te bouwen tot de eyecather van de wijk, een opzet waarin ze, door ensembles als dit, zonder twijfel zijn geslaagd.
De drie woningen zijn verenigd tot een sprookjeskasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl; deze romantiserende manier van ontwerpen typeert het vroege werk van Bascourt. Het is een fantasierijk ontwerp met een centrale lijstgevel, flankerende topgevels, hoektraptorens en een gevarieerde leien bedaking. Bascourt koos hier voor een uitgesproken bak- en zandsteenstijl met opvallend veel speklagen, witte natuurstenen omlijstingen en overdadige ornamentiek. Het schrijn- en smeedwerk van de deuren past uitstekend in het algemene, historiserende en romantiserende concept. Ogenschijnlijke spiegelbeeld-opstelling, waarvan sommige afwijkingen reeds verwijzen naar de art nouveau, de stijl waarmee Bascourt naam heeft gemaakt in Antwerpen in een latere fase van zijn carrière. De rijk uitgewerkte façade contrasteert sterk met de vrijwel onversierde zijgevels, wat deze woning een uitstekende illustratie maakt van het concept van de decorgevels dat de Cogels-Osylei typeert.
Auteurs: Plomteux, Greet; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Hooft E. 2015: Drie burgerhuizen In de Sterre, de Sonne en de Mane [online], https://id.erfgoed.net/teksten/171504 (geraadpleegd op ).
Zogenaamd "In de Sterre, de Sonne en de Mane". Vrijstaand geheel van drie "lusthuizen", zie bouwaanvraag van 1894, verenigd tot een sprookjeskasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van J. Bascourt.
Fantasierijk ontwerp met centrale lijstgevel, flankerende topgevels, hoektraptorens en een gevarieerde leien bedaking; uitgesproken bak- en zandsteenstijl met opvallend veel speklagen, witstenen omlijstingen en overdadige ornamentiek; schrijn- en smeedwerk van de deuren passend in het algemeen concept. Ogenschijnlijke spiegelbeeld-opstelling, waarvan sommige afwijkingen reeds verwijzen naar de art nouveau. Sterk contrast met vrijwel onversierde zijgevels, zie decorfunctie van de voorgevel.
Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. 1992: Drie burgerhuizen In de Sterre, de Sonne en de Mane [online], https://id.erfgoed.net/teksten/11081 (geraadpleegd op ).