Sint-Pietersplein

Beschrijving

Rechthoekig plein ter hoogte van het kruispunt Lostraat/ Nieuwkapellestraat/ Smissestraat/ Lepelstraat. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is het plein nog voorzien van vier bebouwde wanden, via de huidige Smissestraat verbonden met de Hazewindstraat/ Groigenestraat en ten zuiden van de kerk nog een huizenrij. De westelijke pleinwand verdwijnt door de aanleg van de weg Oudekapelle-Lo in 1849 (zie Lostraat en Nieuwkapellestraat). De huizenrij ter hoogte van de kerk - onderbroken door toegang naar het kerkportaal - wordt na de Eerste Wereldoorlog niet heropgebouwd (zie aanleg- en rooilijnenplan) waardoor de gehele kerk en niet enkel de toren beeldbepalend wordt.

Het huidige plein wordt gemarkeerd ten noorden door de Sint-Petruskerk (zie infra, zonder nummer) en ten oosten door een wand van lage eenvoudige arbeidershuizen heropgebouwd in de jaren 1920, sommige met een kleine poort (bijvoorbeeld nummers 3 en 5). Aantal panden met vernieuwd parement. Nummer 9 vormt een gaaf bewaard voorbeeld van een arbeidershuis (zie infra).

• Stadsarchief Diksmuide, Bestand wederopbouw Diksmuide na 1914-1918, aanleg- en rooilijnenplan Nieuwkapelle (niet genummerd).
  • DEMOEN H., Het Diksmuidse van toen, Een verzameling beknopte historische gegevens, aangevuld met historische foto's en prentbriefkaarten, Brugge, 1984, p. 104-109.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn