Cayennestraat

Beschrijving

Kronkelende landelijke weg haaks op de Lettenburgstraat tot aan de Cayennestraat (Lampernisse) met sterk verspreide hoevebouw. Voor de fusie met Diksmuide Oudekapellestraat genaamd als verbindingsweg naar Oudekapelle (Diksmuide). Als tracé reeds aangeduid op de Ferrrarikaart (1770-1778) met ten zuidoosten van de kruising met de Lettenburgstraat de vooroorlogse dorpskern "Oostkercke" bestaande uit een omwalde kerksite en een 8-tal volumes. Na de volledige verwoesting van de dorpskern tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt een nieuwe dorpskern heropgebouwd ten noorden van de Lettenburgstraat. De begraafplaats (zie Cayennestraat zonder nummer) wordt wel min of meer op zijn vooroorlogse locatie heraangelegd.

• VINDEVOGEL P., Blik op een polderdorp ... Oostkerke, Koekelare, 2004, p. 29-35.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn