Lettenburgstraat

Beschrijving

Belangrijke verbindingsweg (Kaaskerke-Lampernisse) over het grondgebied van Oostkerke, ten zuiden van de in de jaren 1920 heropgebouwde dorpskern. Aan de zuidzijde afgelijnd door de Oostkerkevaart. Als tracé reeds aangeduid op de kaart van Ferraris (1770-1778). De huidige benaming is afgeleid van het zogenaamde "Lettenburg Cabaret" (zie Ferrariskaart) dat op de splitsing Lettenburgstraat/Pervijzetraat was ingeplant. De vooroorlogse dorpskern die oorspronkelijk ten zuiden van de Lettenburgstraat was gelegen werd na de Eerste Wereldoorlog aan de andere zijde van de weg heropgebouwd (zie Sint-Veerleplein).

Doorsnee dorpsbebouwing met verder van de dorpskom verspreide hoevebouw, doorgaans verbouwd. Nummer 15: zogenaamd "GASTHOF LETTENBURG" van de jaren 1920. De vooroorlogse herberg werd in het begin van de Eerste Wereldoorlog omgebouwd tot een primitieve verbandpost. Vanaf juli 1917, bij de hervorming van de 'Service de Santé', fungeerde deze medische post 'Lettenburg' als evacuatiepost voor de noordelijke sectie van de Sector Diksmuide.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn

Aanvullende informatie

De herberg op het kruispunt Lettenburg fungeerde tijdens de Eerste Wereldoorlog als medische post. In de weide naast de herberg ontstond een begraafplaats.

• BOGAERT N. & DECOODT H. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.