Oostkerkestraat (Oostkerke)

Beschrijving

Kronkelende weg van de Lettenburgstraat tot aan de Pervijzestraat (Lampernisse). Voor de fusie Nieuwpoortstraat genaamd. Als tracé reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Tot aan de spoorweg, aaneengesloten dorpsbebouwing van arbeidershuizen van de jaren 1920 van één, anderhalf tot twee bouwlagen, onder meer nummers 1-4: samenstel van vier arbeidershuizen met opvallende overhoekse baksteenfries onder de gootlijst. Verderop, verspreide bebouwing met onder meer nummers 20-22: voormalige maalderij met aansluitend woonhuis uit de jaren 1920, verbouwd. Verderop aan de Pervijzestraat klein gehucht "Schewege", genaamd naar het "scheewege cabaret", zie Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Klein gehucht met lage hoekpanden waaronder een aantal herbergen (deels op Lampernisse).

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn