Teksten van Hedendaagse woning naar ontwerp van Chr. Conix

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11082

Hedendaagse woning naar ontwerp van Chr. Conix ()

Half vrijstaande eengezinswoning naar ontwerp van Chr. Conix uit 1989 in opdracht van K. Baert. De woning is het pendant van de in 1949 gebouwde woning op nummer 31B, naar ontwerp in historiserende stijl van J. Wittockx uit Merksem in opdracht van weduwe H. Dobbelaere-Van Dierendonck.

Deze twee hedendaagse woningen, die sterk contrasteren met de omringende, verder nagenoeg onverstoorde bebouwing uit de Belle Epoque, werden op de plaats gebouwd van het in 1933 afgebroken ensemble Villa Mercurius, een ontwerp van Jos Bascourt uit 1897.

De woning ontworpen door Chr. Conix, tracht in tegenstelling tot het huis van Wittockx, niet te refereren naar de bouwstijl van de afgebroken woning en kiest resoluut voor een hedendaagse bouwstijl.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 961 # 2978.

Auteurs:  Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hedendaagse woning naar ontwerp van Chr. Conix [online], https://id.erfgoed.net/teksten/172392 (geraadpleegd op ).


Hedendaagse woning naar ontwerp van Chr. Conix ()

Half vrijstaande woning naar ontwerp van Chr. Conix, gebouwd op de plaats van de afgebroken villa "Mercurius" uit 1897, naar ontwerp van J. Bascourt, en palend aan de van 1949 daterende woning nummer 31b. Originele hedendaagse constructie met verwijzingen naar de omgeving.

  • ELAUT A. & J. POSSEMIERS 1988: Op wandel door de belle époque, Brussel, 66-67.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hedendaagse woning naar ontwerp van Chr. Conix [online], https://id.erfgoed.net/teksten/11082 (geraadpleegd op ).