Bien Acquisstraat (Oudekapelle)

Beschrijving

Korte landelijke straat met een kronkelend tracé tussen de Grote Beverdijkstraat en de Cayennestraat (Oostkerke, Diksmuide). Naamgeving naar de hoeve zogenaamd "BIEN ACQUIS" (nummer 2) zie naambord. Het tracé van de straat en de hoeve (huidige hoevenaam is reeds aangegeven) met omwald opperhof zijn als dusdanig reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Eerste vermelding van de hoeve in 1338. Uit een plakbrief uit de Franse periode blijkt dat de hoeve eigendom was van de abdij van het "hospice de Lille" en in 1795-1800 genationaliseerd en verkocht werd. Op vandaag is de hoeve bewaard als een verbouwde wederopbouwhoeve uit de jaren 1920. Het omwalde opperhof met boerenhuis met jaarankers "1824" is bewaard. Neerhof met verbouwde nutsgebouwen.

• Rijksarchief Brugge, Frans Fonds, Plakbrieven bundel 624 (Leiedepartement), plakbrief nr. 29 (6), 31 (9).
  • VAN OVERSTRAETEN J., Lampernisse, dorp van Zannekin, Gent, 1966, p. 7.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn