Grote Beverdijkstraat

Beschrijving

Landelijke straat vanaf de Alveringemstraat over de Oude Zeedijk, loopt in de "enclave van Lampernisse" over in de Vlastraat (Lampernisse, Diksmuide). Dijk langs de Grote Beverdijkvaart, voor het eerst vermeld als "beverdijck vaert" in 1699. Het poldergebied met weiden ten westen van de Oude Zeedijk is gelegen in de Oudlandpolders van Lampernisse, en maakt deel uit van het beschermd landschap (M.B. van 30.01.2002). Het deel ten oosten van de dijk behoort tot de Middellandpolders. De weiden worden gekenmerkt door een aantal betonnen schuilplaatsen van het Belgische leger tijdens de Eerste Wereldoorlog.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 732. (inhoudelijk dossier Oudlandpolders van Lampernisse).

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn