Nieuwkapellestraat (Oudekapelle)

Beschrijving

Lange rechte verbindingsweg vanaf de dorpskom (Alveringemstraat), over de dorpskom van Nieuwkapelle verder lopend tot Lo (Lo-Reninge). Gedeelte van de in 1849 aangelegde rijksweg Brugge-Torhout-Diksmuide (gebetoneerd in 1939). In de dorpskom wordt deze straat gekenmerkt door een verspreide bebouwing. Ten oosten van de weg op de hoek met de Alveringemstraat, vormt de in de jaren 1920 heropgebouwde parochiekerk met de bakstenen torenspits (zie Nieuwkapellestraat nummer 46) en de dubbele rij linden een heel beeldbepalend element. De voormalige gemeenteschool (ten zuiden van de kerk, Nieuwkapellestraat nummer 44) met onderwijzerswoning en aansluitende klassen werd heropgebouwd in de jaren 1920: sobere baksteenarchitectuur met muuropeningen verdiept in tudorboognissen, klassengebouw gerenoveerd. Het voormalig slachthuis (Nieuwkapellestraat nummer 42) bewaart een erf met nutsgebouwen uit de jaren 1920 en een aan de straat gelegen woonhuis uit de jaren 1930 met kenmerkend gebruik van sierbaksteen en een vormentaal van afgeronde hoeken en rondbogen. Aansluitend kapelletje (zie Nieuwkapellestraat zonder nummer, rechts van nummer 42).

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn