Ijzerdijk (Sint-Jacobskapelle)

Beschrijving

Straat met recht tracé langs de westdijk van de IJzer. De IJzer vormt hier tevens de grens tussen Sint-Jacobskapelle en enerzijds Wouwen (ten zuiden) en anderzijds Diksmuide (ten noorden). Verspreide bebouwing heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog: boerenarbeidershuizen (nummer 21, vernieuwd houtwerk) en hoeves, meestal teruggaand op sites die alsdusdanig reeds aangeduid zijn op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Nummer 33: vrij belangrijke, licht achterin gelegen hoeve heropgebouwd in de jaren 1920 zie het boerenhuis van twee bouwlagen. Nummer 26 vormt een gaaf bewaard voorbeeld van een verzorgde wederopbouwhoeve (zie infra).

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn