Burgerhuis ontworpen door Ernest Stordiau

Beschrijving

Half vrijstaand dubbelhuis in late art nouveau, waarvoor bouwaanvraag van 1904 naar ontwerp van Ernest Stordiau voor rekening van opticien Auguste Agte, uit de Mercatorstraat in Antwerpen.

Het is één van de meer onopvallende, bescheiden woningen in de Cogels-Osylei, zowel wat betreft de bouwhoogte als wat betreft de strakke vormgeving van de lijstgevels. Het is één van de laatste werken waar Stordiau kiest voor de art nouveau, en sluit aan bij de werken die we van hem kennen uit de periode 1900-1903 waarin ontwerpt in een sobere, strakke art nouveau geïnspireerd door Paul Hankar.

De woning telt drie ongelijke traveeën en twee bouwlagen onder een half schilddak met rechthoekige dakkapel. De voordeur zit in de tweede smalle travee van de voorgevel, en is gevat in een natuurstenen omlijsting met negkettingen en een gedeeld bovenlicht. Subtiele belijning van het houtwerk in de stijl van de art nouveau van Paul Hankar; de glazen luifel sluit aan bij deze stijl. Naast en boven de deur, eenvoudige rechthoekige vensters met fraaie belijning in de lekdrempels. Nadruk op de brede venstertravee rechts, met drieledige bow-window in natuurstenen kozijn, bekroond door het balkon voor het drielicht op de verdieping. De smeedijzeren balkonleuning heeft een strakke art-nouveauvormgeving. Het souterrain is tot garage omgebouwd.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 2917.