Viconiastraat (Stuivekenskerke)

Beschrijving

Kronkelende landelijke weg die het grondgebied van Stuivenkenskerke in noord-zuid richting als het ware in tweeën deelt. Als tracé reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Voorheen ook wel "Kwastraat" of "Zandstraat" genoemd omwille van zijn erbarmelijke staat.

Aaneensluitende dorpsarchitectuur ter hoogte van de dorpskern met onder meer de voormalige school: nummer 41. Voorts verspreide hoevebouw en boerenarbeidershuisjes uit de wederopbouwperiode. De nummers 10 (verbouwd en gecementeerd), 21, 23 en 55 zijn alle boerenarbeidershuisjes die in het kader van een wederopbouwprogramma van tien huisjes op initiatief van het Armenbestuur werden gebouwd. Elk huisje omvatte een woongedeelte onder mansardedak en een rechts aansluitende staltravee onder zadeldak.

• DEMOEN H., Het Diksmuidse van toen, Een verzameling beknopte historische gegevens, aangevuld met historische foto's en prentbriefkaarten, Brugge, 1984, p. 130.
  • NOTEBAERT A., NEUMANN C. e.a., Inventaris van het archief van de Dienst der Verwoeste Gewesten, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 1986.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn