Beerststraat

Beschrijving

Verbindingsweg met een licht gebogen tracé tussen de dorpskom van Beerst (Wijnendalestraat, Oostenrijkse weg aangelegd in 1769-1771) en de dorpskom van Vladslo (Vladsloplein). Het tracé is alsdusdanig reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). In het dorp wordt de straat gekenmerkt door een recht tracé met aaneengesloten bebouwing en zicht op de Sint-Martinuskerk (zie Vladslostraat zonder nummer) en het voormalig gemeentehuis (zie Vladsloplein nummer 2).

De klooster- en schoolgebouwen, en het bezinningscentrum Ter Burcht (1954) van de "zusters van het Onbevlekt Hart van Maria" gaan in hun geschiedenis terug tot een in 1808 opgerichte spinschool. In 1830 schenkt de dorpspastoor een huis aan de spinschool. In 1832 wordt de school omgevormd tot een klooster, later komt er een lagere en een kleuterschool tot stand. In 1865 nemen de zusters de regel van de Heilige Vincentius à Paulo over (sinds 1954 huidige naam). Het huidige klooster- en schoolcomplex gaat terug op de jaren 1920, met een ingrijpende verbouwing aan de straat in de tweede helft van de 20ste eeuw. Het gaafst bewaard is de geelbakstenen, eenbeukige kapel (jaren 1920) met aansluitende lagere, veelzijdige apsis onder leien bedaking, typerende rondbogige muuropeningen verdiept in dito nissen. Voorts aaneengesloten burger- en arbeidershuizen van twee bouwlagen, uit de jaren 1920, onder meer het samenstel nummers 12-14-16, met muuropeningen gevat in Brugse traveeën (gevelbekroning verwijderd). Nummer 2: burgerhuis met roodbakstenen gevelparement, gebruik van arduin voor aanzet- en sluitstenen. Nummer 8 B: verbouwd burgerhuis met achterliggende dwarsschuur, oorspronkelijk met beplankte langsgevels, doch nu deels versteend als woonhuis. Nummer 10: voormalige herberg (zie puilijst) van anderhalve bouwlaag met witgeschilderd gecementeerd parement. Nummer 4: verbouwd laag arbeidershuis uit de jaren 1920 met typische deuromlijsting en bekronend dakvenster. Nummer 27: vrijstaand burgerhuis uit de jaren 1930, verspringende plattegrond met erkers, verzorgd houtwerk met geometrische roedeverdeling van de bovenlichten.

Buiten de dorpskom, verspeide bebouwing, voornamelijk van hoeves uit de wederopbouwperiode, onder meer nummer 49 met U-vormige opstelling van de bestanddelen.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn