Woning "De Morgenster" is een opvallende aanwezige op de Cogels-Osylei. Het is een kleine woning tussen alle grote burgerhuizen, en daarenboven kreeg het huis een zuivere, vooruitstrevende art-nouveau-gevel, naar een ontwerp van Jos Bascourt uit 1904. Bascourt tekende het ontwerp voor mevrouw D. Taggenbrock uit de Lange Leemstraat 100.
Rond de eeuwwisseling voegt Bascourt – onder invloed van de stijgende populariteit – de art nouveau toe aan zijn stijlenpakket, dat hoofdzakelijk uit eclectische ontwerpen bestaat. Zijn art-nouveau-ontwerpen zijn van hoge kwaliteit en hij slaagt er in een eigen signatuur te ontwikkelen binnen de Antwerpse art nouveau.
Het is een rijwoning van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder een plat dak. Met het trapezoïdale parement in lichtkleurige baksteen, opgehangen tegen een rode bakstenen lijstgevel, wilde Bascourt een monumentaal effect te creëren. Het ontwerp wordt deels teniet gedaan door de zware opbouw van de rechts aansluitende, veel hogere woning.
Plaatsing, omlijsting en siermotieven van bel etage, benedenvensters en deur zijn geënt op de woningen Lotus en Papyrus, die Bascourt ontwierp in 1901. De plint en de kroonlijstconstructie herkennen we van de woning Boreas uit 1898. Originele cirkelvormige vensters in de mezzanine. Het vlakke tegeltableau boven de bifora op de verdieping vervangt het oorspronkelijke mozaïek met de afbeelding van een morgenster.
De gang is versierd met plaasteren reliëfs van kunstenaar Arthur Pierre. De originelen bevinden zich in het woonhuis van de beeldhouwer in de Haringrodestraat in Antwerpen.
Auteurs: Plomteux, Greet; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Hooft E. 2015: Burgerhuis De Morgenster [online], https://id.erfgoed.net/teksten/171152 (geraadpleegd op ).
Zogenaamd "De Morgenster", opvallend klein enkelhuis, art nouveau, waarvoor bouwaanvraag van 1904, naar ontwerp van J. Bascourt.
Lichtkleurige trapezoïdale lijstgevel opgehangen aan dito rode draagmuur; de bedoeling een monumentaal effect te creëren, wordt deels teniet gedaan door de lompe opbouw van huisnummer 57. Plaatsing, omlijsting en siermotieven van bel etage, benedenvensters en deur, geënt op "Lotus" en "Papyrus", Transvaalstraat huisnummers 52-54, 1901, plint en kroonlijstconstructie op "Boreas", Transvaalstraat huisnummer 56, 1898, alle naar ontwerp van J. Bascourt; originele cirkelvormen; tegeltableau boven bifora in vervanging van voormalige mozaïek met morgenster.
Gang versierd met plaasteren reliëfs door A. Pierre; de originelen bevinden zich in het woonhuis van de beeldhouwer, Haringrodestraat huisnummer 113 te Antwerpen.
Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. 1992: Burgerhuis De Morgenster [online], https://id.erfgoed.net/teksten/11086 (geraadpleegd op ).