Noordstraat

Beschrijving

Korte kronkelende verbindingsstraat tussen de Werkenstraat en de Bovekerkestraat. Naamgeving mogelijk naar de hoeve "Noorthoeve" (zie naambord hoeve op nummer 9) die reeds zou vermeld zijn in 1645. Kleine concentratie met bebouwing van lage boerenarbeidershuizen, onder meer nummers 1-3 onder mansardedaken en met korfbogige of getoogde muuropeningen onder strekken van witte baksteen. Voorts verspreide hoevebouw, onder meer nummer 9 (zie infra).

• DEMOEN H., Het Diksmuidse van toen, Een verzameling beknopte historische gegevens, aangevuld met historische foto's en prentbriefkaarten, Brugge, 1984, p. 150.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn