Vladslostraat (Vladslo)

Beschrijving

Lange rechte straat vanaf het dorpscentrum van Vladslo (Beerststraat/ Mariastraat) tot aan het dorpscentrum van Esen. In het dorpscentrum wordt de straat getypeerd door de Sint-Martinuskerk met omringend kerkhof (zie Vladslostraat zonder nummer/ Beerststraat) en de daarbij aansluitende gedenkkapel voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog (zie Vladslostraat zonder nummer). De andere straatzijde wordt gekenmerkt door aaneengesloten bebouwing uit de jaren 1920 (zie infra Vladslostraat nummer 32/ Mariastraat en nummers 28-30).

Buiten de dorpskom, verspreide bebouwing onder meer van hoeves, onder meer nummer 21: hoeve met verzorgde bakstenen erfpijlers met links ervan kapel (zie infra zonder nummer, links van nummer 21). en losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, imposant boerenhuis van twee bouwlagen, doch met gewijzigd parement.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn