Werkenstraat

Beschrijving

Dorpsstraat met gebogen tracé vanaf het kruispunt Beerststraat/ Mariastraat/ Vladslostraat tot op het grondgebied van Werken (Kortemark). Het tracé en ook het gegeven van een hogere concentratie aan bebouwing is alsdusdanig reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778), ten zuiden aan de straat, aanduiding van een windmolen. Deze staakmolen is nog aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843).

Straatbeeld met wisselend zicht op de toren van de Sint-Martinuskerk. Aaneengesloten bebouwing van burgerhuizen en arbeidershuizen van één à twee bouwlagen uit de jaren 1920. Voorbeelden van lage arbeidershuizen onder pannen mansardedak: hoekpand met afgeschuinde travee aan de Werkenstraat nummer 58/ Broekstraat en nummers 38-40 (zie infra). Nummer 20: boerenburgerhuis uit de jaren 1920 met achtergelegen erf met bakstenen schuurtje. Zonder nummer (links van nummer 16): voormalige "GILDEZAAL" cf. vervaagd opschrift in puilijst, haaks op de straat ingeplant gebouw met trapgevel, nu verbouwd tot garage. Verderop in de straat, ook burgerhuizen uit de jaren 1930, onder meer nummer 24 met geelbakstenen parement.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn