Noordbroekstraat

Beschrijving

Lange kronkelende weg doorheen de Woumense broeken in zuidwestelijke richting lopende van de Woumenweg tot aan het waterspaarbekken. Als tracé tot aan de IJzer reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Voortijds Zandstraat genaamd. Door zijn iets hogere ligging kon deze weg bij de veel voorkomende wateroverlast iets langer worden gebruikt dan de overige straten in de broeken. Het waterspaarbekken, grotendeels op Woumen maar deels ook op Merkem (Houthulst) gelegen, werd in 1971 gebouwd in functie van de drinkwatervoorziening van West-Vlaanderen. Grote achthoekige betonnen constructie met een diameter van 582 meter, betonnen wanden van 6,5 meter en een opslagcapaciteit van circa 3.000.000m3.

• VLAMINCK J., De "Broeken" van Woumen VII, in Bachten de Kupe, jg. 30, 1988, p. 18-25.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn