Sint-Margrietestraat

Beschrijving

Het eerste straatgedeelte, voor de gemeentefusie van 1976 genaamd de Sint-Lievenspolderdijk, vertrekkend van de grens met Sint-Jan-in-Eremo, en lopend tussen de Sint-Lievenspolder en de Roeselarepolder, is landelijk met schaarse bebouwing; in de Sint-Lievenspolder staat nog een tiendepaal van 1482 van de Sint-Baafsabdij, ter hoogte van de Molenkreekstraat een molenromp van 1876 (nummmer 25), het voormalige weeghuis en weegbrug; de grondvesten van de kerk van Nieuw Roeselare, gebouwd in 1241-1243 en door de zee verzwolgen in 1375-76, werden teruggevonden tijdens archeologische opgravingen van 1979 in de Roeselarepolder. In de straatbocht leidend naar de eigenlijke dorpsstraat stond op de plaats van de huidige nummers 10-12-14 een kloostertje met schoolgebouw uit het einde van de 19de eeuw. Het tweede straatgedeelte, voorheen genaamd Dorpsstraat, van de hoek met de Hontseindestraat met het voormalige gemeentehuis van 1872, loopt noordwaarts voorbij het kerkplein naar de Sint-Margrietpolder en naar de grens met Nederland, aan de grens stenen grenspaal. De bebouwing in het dorpsbeeld is nog kleinschalig maar grotendeels aangepast.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen