Legeweg (Damme)

(Zie ook Vivenkapelle en Moerkerke)

Lange rechte oost-westas van Sint-Kruis (Brugge) tot Middelburg, die Vivenkapelle en Moerkerke (tot aan de Vissersstraat) centraal doorkruist, met slechts enkele hoeves aan noordzijde van de weg op grondgebied Damme. Behoort tot het historisch wegennet van de streek, met name als deel van een oude Romeinse heerweg tussen Kassel en Aardenburg, zie Aardenburgseweg op grondgebied Sint-Kruis. Voorheen gekend als "(Noord-)Bruggeweg" of "Noorderen Aardenburgse weg" (1388), gelegen in de zogenaamde Watering Zuid-over-de-Lieve. Eerste vermelding als "Leegweg" in 1838. Tot de eerste helft van de 20ste eeuw belangrijke verbindingsweg door de verschillende gemeentes; door de inrichting van een busdienst via de Weststraat (Moerkerke) ten zuiden, wordt laatst genoemde belangrijker. De bebouwing langs de Legeweg bestaat in Vivenkapelle, Damme en in Moerkerke tot aan het Boogschutterspad uitsluitend uit hoeves, waarvan sommige met oudere kern. Nummer 22, hoeve met losstaande bestanddelen in kern opklimmend tot de 19de eeuw, aangeduid op Atlas der Buurtwegen (1845), verbouwd in de 20ste eeuw.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch ArtesiĆ«, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel IX, Brugge, 1929, kolom 400-401 en 458-463.