Teksten van Burgerhuizen Luba en 't Lelieke

Burgerhuizen Luba en 't Lelieke ()

Eclectisch ensemble van twee burgerhuizen Luba en 't Lelieke, naar een ontwerp van 1897 van Frans Van Dijk in opdracht van de Naamlooze Bouwmaatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.

Deze maatschappij was opgericht met als doel de nieuwe wijk Zurenborg te ontwikkelen. De maatschappij bouwde talrijke ensembles voor eigen rekening, die ze verhuurde of verkocht sleutel-op-de-deur. Het is duidelijk dat de maatschappij een stedenbouwkundige en architecturale stempel op de nieuwe wijk wilde drukken. Door hun investering in grote, opvallende ensembles in de centrale as door de wijk, bouwde de maatschappij de Cogels-Osylei uit tot het pronkstuk van Zurenborg.

Frans Van Dijck, een populaire architect die in die tijd grote realisaties kon doen, werd aangesproken voor een aantal van hun grote projecten in de Cogels-Osylei en in de straten daarrond. Telkens koos hij voor een eclectische bouwstijl, met bakstenen gevels en een speelse, pittoreske en druk versierde decoratie die verwijst naar de gotiek, de cottagestijl, de neo-Vlaamserenaissance en de art nouveau.

Voor de entiteit van twee burgerhuizen Luba en 't Lelieke, koos Van Dijk voor eclectische stijl refererend naar neo-Vlaamserenaissance-ontwerpen van J.J. Winders. Compositie van lijst- en topgevels, torens en uitsprongen, uitgevoerd in bak- en natuursteen en met opvallend veel verticale accenten. Portiek van huisnummer 28 met houten geveltopteken in vorm van drakenkop en opschrift "LUBA", wat mogelijk naar de Slavische term voor liefde of toestemming. De huisnaam van de linker woning is uitgebeeld door een reliëf met lelies in de natuurstenen omlijsting van de voordeur.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 1245.
  • ELAUT A. & J. POSSEMIERS 1988: Op wandel door de belle époque, Brussel, 68-69.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Hooft, Elise

Zogenaamd "Luba" en "'t Lelieke"; entiteit van twee burgerhuizen, waarvoor bouwaanvraag van 1897, naar ontwerp van F. Van Dijk; eclectische stijl refererend naar neo-Vlaamserenaissance-ontwerpen van J.J. Winders. Compositie van lijst- en topgevels, torens en uitsprongen, uitgevoerd in bak- en natuursteen en met opvallend veel verticale accenten. Portiek van huisnummer 28 met houten geveltopteken in vorm van drakenkop.

• Gemeente-archief Berchem, 0.1/5, dossier 7, 16 augustus 1897.
  • ELAUT A. & POSSEMIERS J. 1988: Op wandel door de belle époque, Brussel, 68-69.