erfgoedobject

Villa De Waterlelies

bouwkundig element
ID
11096
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11096

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis De Waterlelies
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa De Waterlelies
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Villa De Waterlelies is een art-nouveau-ontwerp van architecten A. Cols & A. Defever uit 1900.

Ze realiseerden het project in opdracht van de de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier. Deze maatschappij was opgericht met als doel de nieuwe wijk Zurenborg te ontwikkelen. De maatschappij bouwde talrijke ensembles voor eigen rekening, die ze verhuurde of verkocht sleutel-op-de-deur. Het is duidelijk dat de maatschappij een stedenbouwkundige en architecturale stempel op de nieuwe wijk wilde drukken. Door hun investering in grote, opvallende ensembles in de centrale as door de wijk, bouwde de maatschappij de Cogels-Osylei uit tot het pronkstuk van Zurenborg.

Cols & Defever waren geliefde architecten bij de maatschappij. Ze konden een groot aantal projecten realiseren in hun opdracht in Zurenborg, in alle gangbare bouwstijlen. Ook mochten ze het ontwerp tekenen van het kantoorgebouw in de Grotehondstraat waar de bouwmaatschappij zich vanaf 1902 vestigde.

Voor deze half vrijstaande, individueel ontworpen burgerwoning kozen de architecten voor de art nouveau. Klassiek opgebouwd woonhuis met lager aansluitende inkompartij en diensten, laatstgenoemde verhoogd met serre en overdekt terras. Voorgevel met breuksteenparement onderbroken door witte natuurstenen lijsten; evenwichtige compositie met hoefijzerboogvormig bel-etagevenster met voorgeplaatste houten erker, de loggia van de derde bouwlaag met spits toelopend houten balkonnetje en onregelmatig gevormde glazen luifel. Art-nouveau-smeedwerk met vegetale motieven aan keldervensters, serre, luifel en consoles, aan de deur samen met het schrijnwerk verenigd tot een prachtig kunstwerk; de sgraffitovoorstellingen op de borstwering van de derde bouwlaag zijn verdwenen.

 • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 1562, 1900 # 46.
 • ELAUT A. & J. POSSEMIERS 1988: Op wandel door de belle époque, Brussel, 82-83.
 • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architektuur in het Antwerpse: een doorsnede, Licentiaatsverhandeling R.U.G., 69.

Auteurs: Plomteux, Greet; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Villa De Waterlelies [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11096 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.