erfgoedobject

Burgerhuis Iris de Lischbloem

bouwkundig element
ID
11097
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11097

Juridische gevolgen

Beschrijving

"Iris de Lischbloem", eigen woning in art nouveau, 1898, naar ontwerp van G. Van den Bossche (conducteur van Bruggen en Wegen); een inmiddels gesloopte kopie werd opgericht in Oostende.

Bescheiden enkelhuis met opmerkelijk asymmetrische geveltop in de vorm van een ongelijkbenige punt, wellicht de eerste realisatie in dit genre. Gele baksteenbouw op sokkelvormend natuurstenen souterrain, gesplitst in een erker- en deurtravee met in natuursteen uitgewerkte art-nouveau-motieven (vissen, schelpen, gebogen consoles) en smeedwerk van ranken en bloemen (aan dakterras, deurluifel, trapleuning en een iris als nokbekroning); kleurrijke glasmozaïeken met huisnaam en irissen; houtsnijwerk van de deur eveneens met irissen.

Interieur met bewaarde art-nouveau-elementen als trapleuning, deuren, scheibogen, lambriseringen en schouw, ook hier met irismotief.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 #1349.
  • ELAUT A. & J. POSSEMIERS 1988: Op wandel door de belle époque, Brussel, 84-85.
  • VANHOVE B. 1978: De art-nouveau-architektuur in het Antwerpse: een doorsnede, Licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 35-36.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis Iris de Lischbloem [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11097 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.