erfgoedobject

Burgerhuis De Roos

bouwkundig element
ID
11098
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11098

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis De Roos
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis De Roos
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

De art-nouveau-woning "De Roos" werd in 1898 ontworpen door architect Jules Hofman. Hij realiseerde het ontwerp in opdracht van Edouard Myin, die toen in de Pretoriastraat 10 woonde, ook in Zurenborg.

Myin behoorde tot een notarisfamilie in Antwerpen. Vermoedelijk kunnen we de bouwheer echter identificeren als de schutter die op de Olympische Zomerspelen in Parijs van 1900 ons land vertegenwoordigde in vijf verschillende schietwedstrijden, zonder evenwel een medaille te winnen. De naam van de woning en de versiering van zijn monogram boven het smalle venster op de bel etage wijzen alleszins in die richting.

De rijwoning telt drie bouwlagen onder een zadeldak en heeft een gaaf bewaarde voortuin die met een smeedijzeren hek van de straat afgescheiden is. De woning heeft een lijstgevel van gele bak- en natuursteen gemarkeerd door zware erker en licht balkon, laatstgenoemde onder segmentbogig beglaasde luifel omkranst door smeedijzeren roosjes. Het burgerhuis is ontworpen in florale art nouveau, met golvende lijnen in de geest van Victor Horta, die de tekening vormen van in natuursteen uitgewerkte omlijstingen, leuningen en consoles, smeedijzeren serpentinekronkels, constructieve ijzermodules en decoratieve glasmozaïeken. De strakke gevelbeëindiging is echter eerder in de stijl van Paul Hankar. Het gesculpteerde boogveld boven het linker bel-etagevenster draagt het monogram van de bouwheer, waarin ook een schuttersroos is verwerkt.

Het schrijnwerk van kroonlijst, vensters, voorzetrolluiken en voordeur is origineel; de oorspronkelijke luifel boven de deur is verdwenen. Salon in neorococo.

 • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 1354.
 • ELAUT A. & J. POSSEMIERS 1988: Op wandel door de belle époque, Brussel, 86-87.
 • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architektuur in het Antwerpse: een doorsnede, Licentiaatsverhandeling R.U.G., 28.

Auteurs: Plomteux, Greet; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis De Roos [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11098 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.