erfgoedobject

Burgerhuis De Roos

bouwkundig element
ID: 11098   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11098

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis De Roos
  Deze bescherming is geldig sinds 11-04-1984

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis De Roos
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
  Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980

Beschrijving

De art-nouveau-woning "De Roos" werd in 1898 ontworpen door architect Jules Hofman. Hij realiseerde het ontwerp in opdracht van Edouard Myin, die toen in de Pretoriastraat 10 woonde, ook in Zurenborg.

Myin behoorde tot een notarisfamilie in Antwerpen. Vermoedelijk kunnen we de bouwheer echter identificeren als de schutter die op de Olympische Zomerspelen in Parijs van 1900 ons land vertegenwoordigde in vijf verschillende schietwedstrijden, zonder evenwel een medaille te winnen. De naam van de woning en de versiering van zijn monogram boven het smalle venster op de bel etage wijzen alleszins in die richting.

De rijwoning telt drie bouwlagen onder een zadeldak en heeft een gaaf bewaarde voortuin die met een smeedijzeren hek van de straat afgescheiden is. De woning heeft een lijstgevel van gele bak- en natuursteen gemarkeerd door zware erker en licht balkon, laatstgenoemde onder segmentbogig beglaasde luifel omkranst door smeedijzeren roosjes. Het burgerhuis is ontworpen in florale art nouveau, met golvende lijnen in de geest van Victor Horta, die de tekening vormen van in natuursteen uitgewerkte omlijstingen, leuningen en consoles, smeedijzeren serpentinekronkels, constructieve ijzermodules en decoratieve glasmozaïeken. De strakke gevelbeëindiging is echter eerder in de stijl van Paul Hankar. Het gesculpteerde boogveld boven het linker bel-etagevenster draagt het monogram van de bouwheer, waarin ook een schuttersroos is verwerkt.

Het schrijnwerk van kroonlijst, vensters, voorzetrolluiken en voordeur is origineel; de oorspronkelijke luifel boven de deur is verdwenen. Salon in neorococo.

 • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 1354.
 • ELAUT A. & J. POSSEMIERS 1988: Op wandel door de belle époque, Brussel, 86-87.
 • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architektuur in het Antwerpse: een doorsnede, Licentiaatsverhandeling R.U.G., 28.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise, Plomteux, Greet
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis De Roos [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11098 (Geraadpleegd op 03-06-2020)