Deze eclectische burgerwoning werd ontworpen in 1900 door architect Michel De Braey voor G. Coppens, die in de Mechelsesteenweg 43 in Antwerpen woonde.
Deze woning is een typevoorbeeld van het oeuvre van De Braey, wiens carrière rond 1900 een hoogtepunt beleefde. Het cliënteel van De Braey bestond uit zeer bemiddelde personen uit de burgerij, voor wie hij herenhuizen, grote burgerhuizen of landhuizen tekende. Daarbij bediende hij zich van alle toen gangbare stijlen. Voor deze woning koos hij een eclectische stijl: de zware natuurstenen erker en het dito tweelicht onder gebogen fronton zijn geïnspireerd op de klassieke Romeinse renaissance met verwijzing naar neo-Franse stijlen voor het steenwerk, het smeedijzerwerk is in art-nouveau-stijl.
Het half vrijstaande burgerhuis met voortuin telt drie bouwlagen onder een plat dak. Het is een rechthoekige compositie met lijstgevels in gele baksteen, waarin witte natuursteen is verwerkt voor sierbanden, omlijstingen van de muuropeningen en decoratie. De voorgevel telt één travee, terwijl de zijgevel, waarin de voordeur zit, drie traveeën bevat. Daarbij is een opvallend contrast tussen de smalle, met vensters opengewerkte voor- en achtergevels enerzijds en het gesloten karakter van de lange, vrijwel blinde zijgevel anderzijds. De vroegere attiek en graffitivoorstellingen zijn verdwenen.
Auteurs: Plomteux, Greet; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Hooft E. 2015: Eclectisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/171173 (geraadpleegd op ).
Half vrijstaand burgerhuis, waarvoor bouwaanvraag van 1900 naar ontwerp van M. De Braey. Opvallend contrast tussen de smalle, met vensters opengewerkte voor- en achtergevels, en het gesloten karakter van de lange, vrijwel blinde zijgevel. Rechthoekige compositie van bak- en natuursteen, geïnspireerd op de klassieke Romeinse renaissance met verwijzing naar neo-Franse stijlen (steenwerk) en art nouveau (smeedwerk); de vroegere attiek en graffitivoorstellingen zijn verdwenen.
Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. 1992: Eclectisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/11099 (geraadpleegd op ).