St.-Guthagostraat

Beschrijving

Korte verbindingsstraat tussen de Processieweg en de Hoekestraat, gelegen in de dorpskern van Oostkerke, ten noorden van de Sint-Kwintenskerk. Behoort tot het historische stratenpatroon. Genoemd naar Sint-Guthago, die vóór Sint-Kwinten de patroonheilige was van de parochie. De legende wil dat Guthago (811-870), een prins uit Schotland, als zendeling de bewoners van het kustgebied bekeert. Hij zou de stichter zijn van de benidictijnerabdij te Eienbroek, een gehucht op Oostkerke. Op zijn graf zou de eerste kapel van Oostkerke zijn gebouwd.

Tot eind 19de eeuw, met uitzondering van een hoekhuis met de Processieweg, onbebouwd, met aan westzijde een grote boomgaard, het volledige bouwblok inpalmend. In 1898 wordt aan de oostkant van de straat een school gebouwd voor de zusters maricolen. Op nummer 4 bevindt zich het voormalige eind-19de-eeuwse kloosterhuis in eenvoudige onbeschilderde baksteenbouw, met gewijzigde muuropeningen en centrale beeldnis met Heilige Familie. Rechts van dit schoolhuis, achter de bebouwing, de Vrije Basisschool Sint-Guthago (nummer 2), lang laag gebouw onder schilddak (nok haaks op straat). Tussen klooster en schoolgebouw, bruine bakstenen muur met twee korfboogpoorten met rode bakstenen omlijstingen uitgevend op de speelplaats, één vanuit de tuin van het kloosterhuis, waarboven een reliëfafbeelding, de tweede als toegang vanop de straat. Rechttegenover de school, op nummer 1, dorpswoning van twee bouwlagen met bijhorende lage stal, gebouwd in 1926. Verder in de straat, eind-20ste-eeuwse villa's in tuin.

• DE KEYSER R., Zo was Oostkerke, s.l., s.d., s.p.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda