Het ensemble "De Zwaluwen" bestaat uit twee eclectische burgerhuizen, gerealiseerd rond 1904 voor eigen rekening van architecten A. Cols en A. Defever.
Cols & Defever waren zeer populaire architecten in Zurenborg. Ze konden een groot aantal projecten realiseren in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier, de maatschappij die de ontwikkeling van de Zurenborg realiseerde. Ze tekenden bijvoorbeeld het ontwerp van het kantoorgebouw in de Grotehondstraat waar de bouwmaatschappij zich vanaf 1902 vestigde. Dit ensemble van twee half vrijstaande burgerhuizen realiseerden ze voor eigen rekening, wellicht met de bedoeling de huizen na afwerking door te verkopen.
De twee woningen tellen twee traveeën en drie bouwlagen onder een leien zadeldak; hoog souterrain en toegang tot de voordeur via een brede centrale hardstenen trappartij. De symmetrische compositie bestaat uit gekoppelde, identieke deurtraveeën geflankeerd door risalietvormende, in opbouw en vorm variërende, brede erkertraveeën. De lijstgevels hebben een parement van lichtgele baksteen en witte natuursteen. Dit materiaalgebruik verwijst net als het zwierige smeedijzerwerk, het verdwenen tableau met zwaluwen en de eveneens weggehaalde beglaasde balkonluifel op huisnummer 62, naar de toen zeer populaire art nouveau.
Auteurs: Plomteux, Greet; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Hooft E. 2015: De Zwaluwen, architectenwoning Alfried Defever [online], https://id.erfgoed.net/teksten/170008 (geraadpleegd op ).
"De Zwaluwen", twee villa's voor rekening van architecten A. Cols en A. Defever, waarvoor bouwaanvraag van 1904.
Eclectische compositie met onder meer art-nouveaugetint smeedwerk, bestaande uit gekoppelde, identieke deurtraveeën geflankeerd door risalietvormende, in opbouw en vorm variërende erkertraveeën; combinatie van gele bak- en natuursteen; het vroegere tableau met zwaluwen en de beglaasde balkonluifel op huisnummer 62 zijn verdwenen.
Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. 1992: De Zwaluwen, architectenwoning Alfried Defever [online], https://id.erfgoed.net/teksten/11104 (geraadpleegd op ).