Daniël Vermandereplein

Beschrijving

Veelhoekig plein, gedomineerd door de aanwezigheid van de Sint-Martinuskerk, gelegen tussen de Leopoldstraat en de Kasteelstraat. Zuid- en oostzijde met parkeerplaatsen. Benaming afkomstig van apotheker Vermandere, die woonde in de Leopoldstraat nummmer 6. Hij trachtte, tijdens de Duitse beschieting van het centrum van de gemeente in 1918 zoveel mogelijk mensenlevens te redden, iets wat hij met zijn eigen leven bekocht.

• De groote fabrieke... ideeën voor herbestemming van industrieel erfgoed in Avelgem, historische nota, Geschied- en Oudheidkundige Kring Avelgem, Avelgem, s.d., p. 28.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie