erfgoedobject

Twee burgerhuizen in sobere art nouveau

bouwkundig element
ID: 11109   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11109

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ensemble van twee burgerhuizen in eenvoudige art nouveau, ontworpen in 1901 door architect Jules Hofman in opdracht van Arthur Mortelmans, die woonde op de Handelslei 174, de huidige Italiëlei.

Jules Hofman, een populaire bouwmeester die in Zurenborg talrijke realisaties bouwde in alle mogelijke bouwstijlen, koos hier voor een geabstraheerde, sobere art nouveau. Het gaat om een ensemble dat bestaat uit twee bijna identieke, in spiegelbeeld gebouwde burgerhuizen van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag op een hoog souterrain. Hoewel de stijl totaal anders is, is de opbouw van de woningen, gekenmerkt door de puntgevels in de zijtraveeën en een centrale toegangstravee met brede trappartij, sterk gelijkend aan die van het naastgelegen ensemble De Biekens.

Sobere lijst- en puntgevels met een parement van witte baksteen, met geabstraheerde vegetale art-nouveau-vormen voor de natuurstenen hoekstijlen en fioelen, voor de smeedijzeren balkonleuning van 74 en voor het erkerschrijnwerk.

Latere keldergarages vervangen de souterrains; ook de erker op 76 is een latere toevoeging.

De interieurs kennen een standaard enkelhuis-indeling, met gang en trappenhuis in de smalle deurtravee, en enfilade van salon, eetkamer en veranda met terras in de venstertravee.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 1732.
  • ELAUT A. & J. POSSEMIERS 1988: Op wandel door de belle époque, Brussel, 108.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architektuur in het Antwerpse: een doorsnede, Licentiaatsverhandeling R.U.G., 31.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise, Plomteux, Greet
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Twee burgerhuizen in sobere art nouveau [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11109 (Geraadpleegd op 21-10-2020)