Teksten van Twee burgerhuizen in sobere art nouveau

Twee burgerhuizen in sobere art nouveau ()

Ensemble van twee burgerhuizen in eenvoudige art nouveau, ontworpen in 1901 door architect Jules Hofman in opdracht van Arthur Mortelmans, die woonde op de Handelslei 174, de huidige Italiëlei.

Jules Hofman, een populaire bouwmeester die in Zurenborg talrijke realisaties bouwde in alle mogelijke bouwstijlen, koos hier voor een geabstraheerde, sobere art nouveau. Het gaat om een ensemble dat bestaat uit twee bijna identieke, in spiegelbeeld gebouwde burgerhuizen van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag op een hoog souterrain. Hoewel de stijl totaal anders is, is de opbouw van de woningen, gekenmerkt door de puntgevels in de zijtraveeën en een centrale toegangstravee met brede trappartij, sterk gelijkend aan die van het naastgelegen ensemble De Biekens.

Sobere lijst- en puntgevels met een parement van witte baksteen, met geabstraheerde vegetale art-nouveau-vormen voor de natuurstenen hoekstijlen en fioelen, voor de smeedijzeren balkonleuning van 74 en voor het erkerschrijnwerk.

Latere keldergarages vervangen de souterrains; ook de erker op 76 is een latere toevoeging.

De interieurs kennen een standaard enkelhuis-indeling, met gang en trappenhuis in de smalle deurtravee, en enfilade van salon, eetkamer en veranda met terras in de venstertravee.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 1732.
  • ELAUT A. & J. POSSEMIERS 1988: Op wandel door de belle époque, Brussel, 108.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architektuur in het Antwerpse: een doorsnede, Licentiaatsverhandeling R.U.G., 31.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Hooft, Elise

Twee burgerhuizen ()

Twee burgerhuizen in spiegelbeeld, waarvoor bouwaanvraag van 1901, naar ontwerp van J. Hofman; gelijkaardige doch modernere versie van de gelijktijdig gebouwde huisnummers 70-72 door zijn leermeester F. Van Dijk; sobere, lichtkleurige lijst- en puntgevels met geabstraheerde vegetale art-nouveau-vormen aan natuurstenen hoekstijlen en fioelen, smeedijzeren balkonleuning (74) en erkerschrijnwerk. Latere keldergarages en erker (76), verwijderde deurluifel. Nummer 78. Bakstenen lijstgevel met neoromaanse en art-nouveau-inslag; bouwjaar en architect ut supra. Toegevoegd balkon en dakverdieping.

• Gemeente-archief Berchem, 0.1/5, dossier 11, 19 juli 1901 (nummers 74-76), 22 april 1901 (nummer 78).

Auteurs:  Plomteux, Greet