Stationsstraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Avelgem
Deelgemeente Onbepaald
Straat Stationsstraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Avelgem (geografische inventarisatie: 01-01-2004 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Korte straat met recht tracé, vertrekkend aan het kruispunt van de Oudenaardsesteenweg met de Stijn Streuvelslaan en uitkomend op de IJzerwegstraat.
Straat aangelegd in de 19de eeuw, naar aanleiding van de bouw van het station. Voornamelijk commerciële functie met een groot aantal herbergen, voorheen ook vestigingsplaats van twee hotels.
Basisbebouwing: aaneengesloten bebouwing, breedhuizen voornamelijk uit het einde van de 19de- en het begin van de 20ste eeuw, twee à vier traveeën en twee bouwlagen, o.m. nr. 6 verfraaid door fries, nr. 8 verfraaid door fries en muurbanden van arduin, nr. 10 gecementeerde en beschilderde lijstgevel en nr. 20-22, opvallend door het parement van geglazuurde baksteen en het.

Bron: De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Callens T. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Avelgem, Deelgemeenten Avelgem, Bossuit, Kerkhove, Outrijve en Waarmaarde,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL23, (onuitgeven werkdocumenten).

Relaties

omvat Burgerhuis

Stationsstraat 7, Avelgem (West-Vlaanderen)

omvat Herberg

Stationsstraat 12, Avelgem (West-Vlaanderen)

omvat Herenhuis

Stationsstraat 18, Avelgem (West-Vlaanderen)

omvat Hotel du Nord

Stationsstraat 24, Avelgem (West-Vlaanderen)

omvat Hotel du Progrès

Stationsstraat 19, Avelgem (West-Vlaanderen)

omvat Rij van winkel-woonhuizen

Stationsstraat 9-13, Avelgem (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.