Oudenaardsesteenweg (Kerkhove)

Beschrijving

Deel van de steenweg Kortrijk-Oudenaarde. Belangrijke as in het oude wegennet langs de linkeroever van de Schelde, namelijk van Doornik naar Gent Het huidige tracé volgt nagenoeg het eind 18de-eeuwse tracé, zie Ferrariskaart (1770-1778). Behalve de knik ter hoogte van de huidige Brugstraat die werd rechtgetrokken, zie Atlas der Buurtwegen (circa 1843). In de 18de eeuw slechts weinig bebouwing en vestigingsplaats van de "Moulin de Kerckhove". Op de Atlas de Buurtwegen geconcentreerde bebouwing ter hoogte van Kruis- en Kaaistraat.

Hoofdas van Kerkhove voornamelijk gekenmerkt door rij- en lintbebouwing geconcentreerd rond het kruispunt met de Brugstraat. Lintbebouwing voornamelijk gekenmerkt door recente villabouw. Ook verschillende arbeiderswoningen van één bouwlaag onder meer nummers 470, 472-478, rijtje van eenheidsbebouwing. Nummer 645, met afgeschuinde deurtravee onder overstek. Ook verscheidene burgerwoningen met typische dubbelhuisopstand, heden met aangepast en/of vernieuwd parement: nummer 484, nummer 486 imposant 19de-eeuws volume onder schilddak met vernieuwd parement uit de jaren 1960. Ook verscheidene herbergen.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie