Teksten van Burgerhuis Euterpia

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11114

Burgerhuis Euterpia 20141124 ()

De woning 'Euterpia' werd in 1906 gebouwd naar een ontwerp van architect Jos Bascourt, in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.

Het betreft een halfvrijstaande dubbelwoonst in een schitterende neoclassicistische Griekse stijl. Het is een symmetrisch uitgewerkt geheel met aanleunende traptoren en tuinportiek aan open zijde. De dubbelwoonst telt zes traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak.

Het crèmekleurig gevelparement bestaat uit bak- en natuursteen. De voorgevel, met sokkelvormende natuurstenen onderbouw, wordt door middel van Ionische pilasters verdeeld in verticale geledingen (verwijzend naar de tempelbouw) en is afgewerkt met klassiek entablement, bestaande uit een architraaf met kraal- en eierlijst, een boukranionfries met vruchtenslingers en een ver uitstekende houten kroonlijst op klossen en tandlijst. De acroteria, op het moment van de bescherming alleen nog aanwezig op de balkonpostamenten, versierden de kroonlijst over zijn volledige lengte. In de eerste bouwlaag zitten een rechthoekige deur en rondboogventers. De venster in de verdiepingen zijn rechthoekig. De vierkante toren met opengewerkte lantaarn onder kegelvormig dakje is voorzien van afgeronde hoeken en flankerende geblokte pilasters. De toren wordt beëindigd met een omlopende leuning waarvan de postamenten, uitgewerkt als siervazen, bekroond zijn met en metalen korf.

Kenmerkend voor de Griekse bouwkunst zijn ook het monopterostempeltje bovenop de toren, de vrijstaande Ionische zuil met verguld, gietijzeren Euterpiabeeldje (uitgevoerd door J. Weyns) en de klassieke tuinportiek met trigliefenfries en driezijdig fronton. Het meanderpatroon, op vele latere werken van Bascourt toegepast, is ook hier aanwezig, terwijl de smeedijzeren korven en de metalen draagconstructie van de torenlantaarn teruggaan op zijn art-nouveauperiode.

Het interieur wordt bepaald door een klassieke binnenindeling met doorlopende niveaus.

  • Archief Onroerend Erfgoed Antwerpen, DA000613, Generaal Capiaumontstraat 2: huis, beschermingsdossier (S.n., s.d.)
  • KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 3ND, Brussel - Turnhout.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Dubaere, Barbara
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Dubaere B. 2014: Burgerhuis Euterpia [online], https://id.erfgoed.net/teksten/165732 (geraadpleegd op ).


Woning Euterpia ()

Halfvrijstaande dubbelwoonst in een schitterende neoclassicistische Griekse stijl, 1906, naar ontwerp van J. Bascourt; symmetrisch uitgewerkt geheel met aanleunende traptoren en tuinportiek aan open zijde. Crèmekleurig gevelparement van bak- en natuursteen; de voorgevel, met sokkelvormende natuurstenen onderbouw, door middel van Ionische pilasters verdeeld in verticale geledingen (zie tempelbouw) en afgewerkt met klassiek entablement: architraaf met kraal- en eierlijst, boukranionfries met vruchtenslingers en ver uitstekende houten kroonlijst op klossen en tandlijst; acroteria, heden alleen nog aanwezig op de balkonpostamenten, versierden de kroonlijst over zijn volledige lengte. Kenmerkend voor de Griekse bouwkunst zijn ook het monopterostempeltje bovenop de toren, de vrijstaande Ionische zuil met verguld, gietijzeren Euterpiabeeldje (Jules Weyns) en de klassieke tuinportiek met trigliefenfries en driezijdig fronton; het meanderpatroon, op vele latere werken van Bascourt toegepast, is ook hier aanwezig, terwijl de smeedijzeren korven en de metalen draagconstructie van de torenlantaarn teruggaan op zijn art-nouveauperiode. Klassieke binnenindeling met doorlopende niveaus.

  • Plan uit privé-archief van de eigenaar.
  • ELAUT A. - POSSEMIERS J., Op wandel door de belle époque, Brussel, 1988, p. 71-74.
  • VANHOVE B., De Art Nouveau-architektuur in het Antwerpse: een doorsnede (Licentiaatsverhandeling R.U.G., 1978, p. 49).

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. 1992: Burgerhuis Euterpia [online], https://id.erfgoed.net/teksten/11114 (geraadpleegd op ).