Geografisch thema

Beukhoutstraat

ID
9474
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9474

Beschrijving

Weg met een gebogen tracé vanaf de Klerkenstraat (iets noordelijker dan het kruispunt met Poelkapellestraat/ Jonkershovestraat/ Klerkenstraat), over de Torhoutstraat, tot op grondgebied Klerken opnieuw de Klerkenstraat bereikt wordt.

Oude verbindingsweg tussen het "Bos van Houthulst" en Klerken, met eerste vermelding in 1494 als "bouchouts strate".
Tracé als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Mogelijk is het deze weg die geplaveid werd onder het Oostenrijkse bewind. Door de aanleg van de Klerkenstraat in 1853 verliest de weg aan belang en wordt hij gereduceerd tot zijstraat met louter woonfunctie.

Het straatbeeld wordt bepaald door kleine arbeidershuizen: nr. 17 met markerende plint en jaarsteen "1925", nummer 19 met gecementeerd parement met siermotieven, nummer 22 met fries en strek van witte sierbaksteen, plint als breuksteenimitatie.

  • GESQUIERE G., De geschiedenis van Werken, Klerken, Esen, Woumen en Vladslo voor 1550. Een inleidende studie, onuitgegeven oefening KULAK, academiejaar 1979-1980, p. 22.
  • LESAGE X., Elementen van de landschapsgeschiedenis van het huidige "Houthulst", in Bijdrage tot de geschiedenis van Houthulst. Van 19de-eeuwse parochiestichting tot gemeente (1928), Brussel, 1988, p. 19.

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Arbeiderswoning

  • Omvat
    Arbeiderswoning van 1925

  • Omvat
    Gedenkzuil voor het 2de en 22ste Linieregiment

  • Is deel van
    Houthulst


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Beukhoutstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/9474 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.