Eug. de Grootelaan

Beschrijving

Straat vanaf de Poelkapellestraat tot aan de Stadenstraat. Loopt ten noorden door wat er op vandaag rest van het "Bos van Houthulst". Naamgeving naar Eugène de Groote, geboren te Diksmuide in 1861 - overleden te Houthulst in 1951, burgemeester van Klerken-Houthulst in de periode 1902-1914. Op de Atlas der Buurtwegen van 1942 is de huidige benaming reeds aangeduid.

Ten noordoosten van de Eugène de Grootelaan, zogenaamd "Rotsebos" (zie Eugène de Grootelaan zonder nummer) genaamd naar de Mariagrot die hier circa 1880 opgericht werd (zie Eugène de Grootelaan zonder nummer). Ten zuidoosten van de laan/ Stadenstraat, "kasteel de Groote" (zie Eugène de Grootelaan nummers 64-66). Het westelijk deel van de straat, vanaf de Poelkapellestraat tot net over het marktpleintje (4e-Liniestraat en 24e-Liniestraat), is gekenmerkt door een aaneengesloten bebouwing voornamelijk van lage arbeidershuizen uit de jaren 1920, onder meer nummer 34 met bewaarde dakvensters als tuitgevel. Voorts verspreide bebouwing aan de bosrand, voornamelijk vanaf de jaren 1930, onder meer nummer 52 als lijstgevel en nummer 54 als diephuis.

In de zomer van 2005 wordt nabij het "Vrijbos" een Duitse V1-raketbasis blootgelegd, die na juni 1944 aangelegd werd, naar verluidt door Russische krijgsgevangenen. Enkel de betonnen plaat is nog aanwezig; de hellende ijzeren constructie op deze 'afvuurplaat' is verdwenen.

• Het West-Vlaamse Houthulst is een toeristische attractie rijker. Met het hele gezin naar de V1-raketbasis in De Morgen, 16 maart 2006, p. 5.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn