Iepersteenweg (Merkem)

Beschrijving

Grote rechte verbindingsweg in noordzuidelijke richting van Diksmuide naar Ieper, cf. naamgeving. Als tracé reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) onder de naam "Route d' Ypres à Dixmude". In de 18de-19de eeuw eerder verspreide bebouwing van hoeves en de gehuchten "De Kippe"/ "De Keppe" (Ferrariskaart/ Atlas der Buurtwegen) ter hoogte van de kruising van Iepersteenweg - Stationsstraat - Merkemstraat -Kloosterstraat en in de 19de eeuw het gehucht "Hoeksken" (Atlas der Buurtwegen) ter hoogte van de kruising met de Kouterstraat. Voorts ten westen van het tracé ook aanduidingen van de "Schransmolen" (Atlas der Buurtwegen) ongeveer ter hoogte van het standbeeld voor adjudant Armand Victor Van Eecke (zie Iepersteenweg zonder nummer, rechts van nummer 53) en een tweede stellingmolen ter hoogte van het gehucht "Hoeksken", thans voortlevend in de naam van de herberg "DE STENEN MOLEN” zie puilijst Iepersteenweg nummer 7. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bouwden de Duitse troepen langs de Iepersteenweg hun eerste linie, de zoenaamd "Brabantlinie" uit. Voornamelijk verspreide landelijke bebouwing met verschillende oorlogsgedenktekens aan de "Slag van Merkem" op 17 april 1918 met onder meer het gedenkteken voor de 3de Legerafdeling (zie Iepersteenweg zonder nummer), de naamsteen De Kippe (zie Iepersteenweg zonder nummer/ Stationsstraat) en het reeds eerder vermelde monument voor adjudant Armand Victor Van Eecke (zie Iepersteenweg zonder nummer).

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn