Merkemstraat (Merkem)

Beschrijving

Geknikte verbindingsweg vanaf de Iepersteenweg ter hoogte van het gehucht de Kippe richting Jonkershove (Merkemstraat). Op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) als tracé slechts weergegeven tot aan de aansluiting met de Zuidwallandstraat. In het derde kwart van de 19de eeuw krijgt het bestaande tracé een meer noordelijke en rechtlijnige vertakking naar de zich ontwikkelende dorpskom van Jonkershove, zie vergelijking tussen de kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1866 en 1883. Het bestaande tracé wordt voor de eerste maal in 1898-1900 gekasseid. Voor de fusie Jonkershovestraat genoemd. Sterk verspreide bebouwing van wederopbouwhoeves van de jaren 1920 echter grotendeels vernieuwde paramenten (nummer 99), alsook nieuwbouw.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn