Westbroekstraat

Beschrijving

Hoofdstraat van Merkem in het verlengde van de Kouterstraat tot aan de landelijke Knokkestraat. Als tracé reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas de Buurtwegen (circa 1843). Bochtig tracé met bij het binnenrijden van het dorp een steeds wisselend zicht op de toren van de Sint-Bavokerk. Als tracé voor het eerst gekasseid in 1867. Ter hoogte van de dorpskom aan de rechter zijde, lintbebouwing uit de jaren 1920. Burgerhuizen met inslag van de regionale baksteenarchitectuur, zie nummers 14-16: verankerde baksteenbouw met dakvensters als trap- en tuitgevels, referenties aan het kruiskozijn, doorlopende waterlijsten en sluitstenen als mascarons. Ook invloed van de regionale art-deco, onder meer nummers 20-22 en nummer 12: risaliet oplopend in puntgevel met witgeschilderde sierlijsten met voluten en gewijzigde begane grond. Voorts lage arbeidershuizen onder mansardedaken, vernieuwde parementen. Linkerzijde van de dorpskom wordt achtereenvolgens bepaald door het kasteelpark van het kasteel De Coninck- De Merckem, het ommuurde kerkhof van de Sint-Bavokerk en de bijhorende pastorie met ommuurde tuin. Verderop verspreide bebouwing uit de jaren 1920 en nieuwbouw. In het landelijke gebied: verspreide bebouwing van wederopbouwhoeves doorgaans sterk verbouwd onder meer nummer 54 met losse bestanddelen en nummer 63 (langgestrekte type).

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn