Lisseweegs Opperhof

Beschrijving

Doodlopende straat vetrekkend van de Stationsstraat, loopt quasi parallel met de spoorweg Brugge-Zeebrugge. De oorspronkelijke naam Upperhofstraat is in 1977 gewijzigd in de huidige.

Op deze plaats lag het vroegere kasteel van Lissewege of zogenaamd " 't Upperhof". De site met dubbele omwalling staat duidelijk afgebeeld op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571), op een kaart van 1768, de Ferrariskaart (1770-1778) en de Ph. Vandermaelenkaart (circa 1850). Het begin van de kasteeldreef situeerde zich ter hoogte van het begin van de huidige Pol Dhontstraat. Het kasteel wordt gesloopt circa 1839. De noordelijke huizenrij van de Stationstraat is circa 1900 gebouwd op de gedempte omwalling. In 1961 wordt de kasteelmotte afgegraven en het terrein geëffend om er huizen op te bouwen.

Het neerhof is nog gedeeltelijk bewaard (zie Lisseweegs Opperhof nummer 4). Overigens huizen uit het laatste kwart van de 20ste eeuw.

• BALLEGEER J., Wandelen in Lissewege, 1987.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 133.
  • VANDEPITTE G., De dorpskom van Lissewege, in Rond de Poldertorens, jaargang 12, nummer 1, 1970, p. 23.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia