Patentestraat

Beschrijving

Lange kronkelende straat beginnend bij de Groendijk en eindigend bij de Bontepoortstraat op het grondgebied Zuienkerke. Staat weergegeven op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571) en de Ferrariskaart (1770-1778). De straat volgt gedeeltelijk het verloop van de Lange smalle watergang, tevens de grens met Blankenberge. Zogenaamd naar de hoeve "De Patente" (nummer 2) aangeduid op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571) gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). Langs de weg enkele oude sites van grote hoeves. De boerderijgebouwen hebben echter door recente verbouwingen en aanpassingen hun authenticiteit grotendeels verloren. Nummer 1, zogenaamd "Schoonhove" met bewaarde omwalling, staat op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571), op de kaart van Ph. Vandermaelen (circa 1850) aangeduid als "Schoon Hof". Nummer 2, zogenaamd het "Hof Ten Walle", wordt reeds vermeld in1435 en was een achterleen van de Burg van Brugge. Nummers 4-6 zijn gekoppelde boerenarbeiderswoningen uit het eind van de 19de eeuw.

Thans straat met landelijk karakter en verspreide hoevebouw. Historische hoeves maar grondig verbouwd. De verspreid liggende bunkers, aan de oostkant van de weg, zijn getuigen van de Tweede Wereldoorlog.

• BALLEGEER J., Topografie van Lissewege, in Rond de Poldertorens, jaargang 2, nummer 2, 1960, p. 3.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 162.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia