St George's day-wandeling

Behoort tot Zeebrugge-Bad.

Loopt van de Zeedijk, loodrecht richting zee en parallel met het strand. De straatnaam herinnert aan St George's Day, de slag die gevoerd werd op 22-23 april 1918. Toen had de Britse Vice-Admiraal Keyes het bevel over 168 schepen en kleine vaartuigen en een troepenmacht van 1.800 man. De aanval op Zeebrugge begon met een afleidingsmanoeuvre: drie kruisers, waaronder het schip de "Vindictive" bestormden de havendam om het Duitse zwaar geschut uit te schakelen. Ondertussen probeerden drie kruisers gevuld met cement om de haveningang voor de zeesluis te bereiken om ze daar tot zinken te brengen zodat het voor de U-boten onmogelijk zou worden nog uit te varen. De aanval was een succes, de Engelsen slaagden erin twee van de drie kruisers net voor de sluisdeur tot zinken te brengen. De slag om Zeebrugge wordt nog elk jaar herdacht op Saint-George's day.

Soort van wandeldijk, onbebouwd en bijna over de hele lengte voorzien van banken, ten westen afgeschermd door de Westerdam. Van 1925 tot 1942, locatie van het Saint George's Day Memorial, een vrij imposante gedenksteen met beeld van Sint-Joris en de Draak; heden zijn aan het begin twee gedenkstenen opgesteld.

• BALLEGEER J., Monumentendag 2003 te Zeebrugge, in Rond de Poldertorens, jaargang 45, nummer 3, 2003, p. 75-76.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia