Vismijnstraat

Behoort tot Zeebrugge-Vissershaven.

Loopt van de Tijdokstraat naar de Kustlaan. De naam is afgeleid van de vismijn die hier gelegen is en tot circa 1993 ook met die functie in gebruik is (zie Vismijnstraat nummer 1). De naam werd op 15 juli 1935 toegekend.

Loodrechte, geasfalteerde straat waarvan het tracé is ontstaan circa 1934 bij de bouw van de vismijn. Oorspronkelijk was de vismijn opgetrokken op de kade langs de Tijdokstraat. Recent is de straat heraangelegd met soort van wandelpromenade langs het vismijngebouw, dat in de tweede helft van de jaren 1990 een toeristische invulling kreeg. Onder meer in gebruik als locatie van Seafront (nummer 7), een maritiem themapark in verband met het ontstaan van de Noordzee, de evolutie van de haven van Zeebrugge en de visserij. Een Russische onderzeeër en het lichtschip West-hinder die respectievelijk in en langs het Prins Albertdok (zie Rederskaai zonder nummer) liggen, maken eveneens deel uit van dit project. Naast toeristische functie, ook commerciële activiteiten (viswinkels en winkels met zeilkledij en -accessoires). Op de hoek met de Wandelaarsstraat bevindt zich tot op heden een zeevisgroothandel (nummer 30), gesticht in 1929.

De bebouwing van de zuidelijke straathelft dateert voornamelijk uit de jaren 1930-2000, doch weinig behouden in oorspronkelijke staat.

• SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 224.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia