Art-nouveau-burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Berchem
Straat Transvaalstraat
Locatie Transvaalstraat 30, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Art nouveau burgerhuis

Deze bescherming is geldig sinds 11-04-1984.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Art-nouveau-burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem

Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijlart nouveau
Dateringvóór WO I
Betrokken personen

Beschrijving

Deze art-nouveau-burgerwoning is in 1906 ontworpen door architect Jacques De Weerdt in opdracht van juffrouw Stella Talkowski, wonende op de Plantin-Moretuslei 35.

De Weerdt speelde een belangrijke rol binnen de ontwikkeling van de art nouveau in Antwerpen. Een belangrijk deel van zijn art-nouveau-ontwerpen staat in Zurenborg, waar hij zeer actief was als architect. Deze woning in de Transvaalstraat is onmiddellijk herkenbaar als een ontwerp van De Weerdt, door de hem kenmerkende vormgeving met uitstulpende loggia, bekronend balkon en drielicht in paraboolomlijsting, die hij in 1905 lanceerde met "Les Mouettes" in de Waterloostraat.

De woning telt drie bouwlagen en drie traveeën, in de bovengevel gereduceerd tot één brede travee. De gevel heeft een wit natuurstenen parement, en eindigt met een in- en uitzwenkende geveltop versierd met gesculpteerde ornamenten, teruggaand op neo-Lodewijk XV- en XVI-stijl. Hiermee sluit de gevel aan bij de naastgelegen woning in beaux-artsstijl die De Weerdt in 1909 tekende. In de gevel domineert echter de art-nouveaustijl, door de lijnsculpturen, het sierlijk gebogen smeedwerk en fijne houten roedeverdeling van de muuropeningen.

Op de begane grond een klassieke indeling van deur en twee vensters, korfbogig, met gebogen waterlijsten. Op de bel-etage een opvallende loggia, met natuurstenen sokkel, verfijnde smeedijzeren balkonleuning, en kunstig gebogen houtwerk van de deurvensters. De loggia is bekroond door het balkon van de bovenverdieping, met gesculpteerde borstwering, afgewisseld met zwierig smeedwerk. De drie deurvensters op de bovenverdieping zijn gevat in een paraboolvormig muurveld, dat versierd is met een zeer verfijnd kleurrijk tegeltableau in art-nouveaustijl, een vrouw bij ondergaande zon voorstellend.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, Modern Archief 20.428, dossier 2109.
  • ELAUT A. & J. POSSEMIERS 1899: Op wandel door de belle époque, Brussel, 46.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architektuur in het Antwerpse: een doorsnede, Licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 91.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise & Plomteux, Greet

Datum tekst: 2015

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Transvaalstraat

Transvaalstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.