Burgerhuis in beaux-artsstijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Berchem
Straat Transvaalstraat
Locatie Transvaalstraat 32, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis in beaux-artsstijl

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is beschermd als monument Burgerhuis in beaux-artsstijl

Deze bescherming is geldig sinds 11-04-1984.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem

Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Deze statige burgerwoning in beaux-artsstijl werd in 1909 getekend door architect Jacques De Weerdt voor mevrouw A. Van Stappen, wonende in de Transvaalstraat 72. De witte natuurstenen gevel sluit, ondanks de andere bouwstijl aan bij de naastgelegen woning die De Weerdt een paar jaar eerder realiseerde, door het gebruik van hetzelfde parement, gelijkaardige verhoudingen en de reminiscenties naar de Franse bouwstijlen die in beide gevels aanwezig zijn.

We woning telt drie en een halve bouwlaag en drie traveeën onder een leien mansardedak. De lage begane grond fungeert als sokkel van de woning en bevatte oorspronkelijk aan straatzijde een spreekkamer met twee korfboogvensters, die zijn vervangen door een garagepoort. Tweede en derde bouwlaag gelijkaardig behandeld, met drie korfboogvensters met sierlijke waterlijst, waarbij op de bel etage het centrale venster uitgewerkt is als driezijdige erker met leien lessenaarsdakje. In de mezzanino een centraal tweelicht onder een boven de kroonlijst uitstekende top met groot medaillon en onder een leien koepelvormig dak. Twee flankerende oculi in sierlijk gedecoreerde, gesculpteerde lijst. Typisch voor de beaux-artsstijl zijn behalve het natuurstenen parement, de verfijnde decoratie overgenomen uit de klassieke Franse stijlen, zoals de chutes, de bloemenranken, het medaillon, de rocailles. Zeer gaaf bewaarde gevel, waarbij ook het schrijnwerk van de deur en de vensters is bewaard, gekenmerkt door het smeedijzerwerk in de deur en de ovale roedeverdeling van de bovenlichten van de vensters.

De woning kent een klassieke enkelhuisindeling, met links de gang met trappenhuis, en rechts een enfilade van drie kamers. De lage begane grond werd oorspronkelijk benut als dienstruimtes, met vooraan een spreekkamer, en achteraan een ruime keuken met trap rechtstreeks naar de volledig ondergrondse kelder. De gang verbreedt achter de voorkamer tot een ruime traphal, met beneden een vestiaire.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1909 # 108.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2015

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Transvaalstraat

Transvaalstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.