Art-nouveauburgerhuis Mon Repos

Beschrijving

Woning "Mon Repos", in eenvoudige art-nouveaustijl, werd in 1901 ontworpen door architect Albert Gondrexon in opdracht van zijn jongere broer Emile Gondrexon (°Petit-Rechain, 1872). Hun ouders waren omstreeks 1875 vanuit het Noord-Franse departement Aisne naar Verviers geëmigreerd, de geboortestreek van de moeder. Albert had zich al in 1889 te Antwerpen gevestigd, Emile huwde er in 1898 met Angela Mathilda Jozefa Davreux (°Antwerpen, 1874). Beide hadden de Franse nationaliteit.

Eveneens in 1901 voor een perceel in dezelfde straat, tekende Albert Gondrexon een tweede woning voor eigen rekening, in een aansluitende stijl, maar met een topgevel boven de venstertravee. Deze woning werd echter niet teruggevonden. Beide ontwerpen zijn typisch voor de vroege periode in zijn weinig productieve loopbaan, waar hij zich vanaf 1900 liet opmerken met ontwerpen in gematigde art-nouveaustijl, waaronder de eigen woning in de Paleisstraat.

De half vrijstaande woning telt twee ongelijke traveeën en twee bouwlagen op hoog souterrain, onder een zadeldak. De woning was bedoeld als rijwoning, waardoor de zijgevel volledig blind is. Witte bakstenen lijstgevel met banden in contrasterend metselwerk en met decoratieve panelen in de deurtravee, die later toegevoegd werden. Asymmetrische opbouw met zichtbare niveauverschillen van venster- en deurtravee.

Variërende venstervormen met constructieve onderdelen van gietijzer en natuursteen, met bewaard schrijnwerk. In de smalle deurtravee een deur met versmallend bovenlicht, waarboven een venster met korfbogige vorm en in de top van de deurrisaliet een segmentboogvenster is fraaie, kleurrijke omlijsting. In de venstertravee zitten brede vensters: een segmentbogig keldervenster, daarboven twee rechthoekige vensters met afgeschuinde bovenhoeken. Op de verdieping kreeg het venster een smeedijzeren balkon.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1901# 560; Vreemdelingendossiers, 968 # 1052.
  • ELAUT A. & J. POSSEMIERS J. 1988: Op wandel door de belle époque, Brussel, 148.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architektuur in het Antwerpse: een doorsnede, Licentiaatsverhandeling R.U.G., 84.

Auteurs: Plomteux, Greet; Hooft, Elise