is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Art-nouveau-burgerhuizen Lotus en Papyrus
Deze vaststelling is geldig sinds
omvat de aanduiding als beschermd monument Art nouveau burgerhuis Lotus
Deze bescherming is geldig sinds
omvat de aanduiding als beschermd monument Art nouveau burgerhuis Papyrus
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Art nouveau burgerhuizen Lotus en Papyrus
Deze vaststelling was geldig van tot
Ensemble van twee woningen genaamd Lotus en Papyrus, naar een ontwerp van architect Jos Bascourt uit 1901, in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.
Deze bouwmaatschappij werd in 1886 opgericht om Zurenborg te ontwikkelen als woonwijk voor de betere middenklasse. De maatschappij werkte met verschillende architecten samen voor de realisatie van reeksbouw voor eigen rekening, met de bedoeling de ontwikkeling van de wijk te stimuleren, maar ook om voorbeelden te stellen op vlak van bouwstijl en afwerking van de woningen. Zurenborg kreeg daardoor een rijk, gevarieerd en zeer eclectisch straatbeeld, waarbij Jos Bascourt veel van de opvallendste ensembles realiseerde. Hij had een heel eigen, herkenbare bouwstijl, waarin hij elementen uit de art nouveau combineerde met onder meer Moorse decoraties, Italiaanse renaissance, en hij telkens voor een zeer verzorgd, kleurrijk materiaalgebruik zorgde.
Hier tekende hij een schijnbaar symmetrische compositie, met verschillende muuropeningen op de begane grond, en een slechts deels omlopende kroonlijst. De woningen zijn verenigd door de omhooggestuwde plint en een centrale liseen met lotus-topstuk. Opvallende baksteenpolychromie, geel met groene banden, exotisch aandoende natuurstenen omlijstingen, geëvolueerd uit de Florentijnse boog, en brede houten kroonlijst met zeer lange karbelen en stokkantelen, laatstgenoemde afgezaagd op nummer 54. Kleurige tegeltableaus met gestileerd lotusmotief boven de bifora van de bel-etage en in het fries, op nummer 52 met vermelding van de huisnaam. Art-nouveau-smeedwerk voor keldermonden en voetkrabbers; houten deuren in de stijl van P. Hankar, fraai vormgegeven schrijnwerk van de vensters. Interieur met behouden stuc-, schrijn- en smeedwerk in art nouveau.
Auteurs: Plomteux, Greet; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)