Hoeverdijk

Beschrijving

Weg die eertijds door de heide naar Overpelt liep en het abdijgoed van Averbode in tweeën sneed. In het verleden was de dijk ook de drijfweg voor het vee naar de Hoeverheide. De weg werd met slagbomen afgesloten. Alleen de vijf boeren van het Einde konden in de 16de eeuw hiervan gebruik maken. In 1771-72 werd de Hoeverdijk een verbindingsweg naar de "Luiker Straatweg", de huidige Luikersteenweg.

• HAGEN J., MAES M. & INDEKEU B., Lommel-Barrier en -Kolonie in de vorige eeuw. Twee door de overheid gestimuleerde landbouwontginningen, Publicaties van de v.z.w. Museum Kempenland te Lommel 17, Lommel, 1997, p. 21-23.
  • MENNEN V.,Van Vriesput tot Klein Duitsland. Acht eeuwen Lommelse plaatsnamen, Publicaties van de v.z.w. Museum Kempenland te Lommel 10, Lommel, 1992, p. 73, 100, 274.